Docente Hanny Venner over de Werkbezoekdag

‘Fantastisch als er een nieuwe collega uitrolt door de deuren te openen op de Nationale Werkbezoekdag’

Docent Hanny Venner uit Eindhoven werd door haar zus Ingrid, die als eventmanager actief was bij JobOn, gepolst of ze mee wilde doen aan de Werkbezoekdag en iets over werk in het onderwijs te vertellen. Ze stond niet te springen, maar het werd een onverwacht succes en onvergetelijke ervaring. En op 16 november wordt de Nationale Werkbezoekdag weer gehouden…

De dames zeiden: ‘Mogen we alsnog langskomen?’

‘Wat ik best jammer vond, dat de netwerkgesprekken tijdens de Werkbezoekdag allemaal online moesten. Het was midden in de corona-tijd en dat vond ik best een domper. Maar ik had ‘ja’ gezegd tegen mijn zus – die bij JobOn van alles en nog wat met veel enthousiasme regelde – dus moest ik me ook aan mijn belofte houden. Ik was via de site gekoppeld aan drie dames en ze kwamen niet uit de buurt: één uit Den Haag, één uit Oosterwijk en één uit Amsterdam – ik woon en werk zelf in Eindhoven. Tijdens de gesprekken hadden ze zoveel interesse gekregen in het werk van mij als docente op een bassischool, dat ze zeiden: als de wereld straks weer opengaat, mogen we dan alsnog langskomen? Dat hebben er twee uiteindelijk gedaan.

Ze heeft haar baan opgezegd en is nu zzp’er

Ze waren erg geïnteresseerd in mijn verhaal. Ik werkte tot mijn veertigste in de psychiatrische verpleging, en heb me laten omscholen omdat ik wat positievere dingen in het leven wilde zien. Ik kon uitleggen dat het mij moeite heeft gekost, het omscholen, en dat zorgde voor herkenning omdat zij ook een carrièremove wilden maken. Zij konden ook vragen stellen over wat je tegenkomt als je een ander vak in gaat, hoe regel je dat in je huidige situatie, met geld en alles? Het was heel inspirerend voor hen en ik werd ook steeds enthousiaster. Nu heb in de klas ook een schoolhond, een project wat tegenwoordig heel hot is. Een hond zorgt ervoor dat kinderen rustiger blijven omdat ze hond niet willen overprikkelen en er zijn kinderen die hun geheimen en verdrietjes met de hond bespreken of ze hem als toehoorder willen als ze een spreekbeurt oefenen. Een van de dames sloeg echt aan op dat project, de ander wilde graag het onderwijs in, maar dan het middelbare. Want ja, kinderen in groep 3 vragen de hele dag aandacht he? Vroeg ze voorzichtig. Dat kan ik beamen. Zij is nu bezig om gediplomeerd VMBO-docent te worden. De ander was vooral getriggerd door het coachen, onder andere met de hond wat ik zowel binnen als buiten de school doe, en heeft haar baan opgezegd en is nu als ZZP’er een coachingstraject ingegaan en wil onder andere met honden werken.”

Ik werd blij van de enthousiaste vrouwen

Ik heb meegedaan aan de Werkbezoekdag omdat ik het grappig vind om te vertellen over mijn job, want ik vind dit werk erg leuk. En ik werd blij van de enthousiaste vrouwen, met name het verzoek wat er twee gedaan hebben om een keer een dag mee te draaien. Zo deed ik het ook twintig jaar terug, toen heb ik aan de juf van mijn kinderen gevraagd of ik, voor de grap en de gein, een paar dagen in de week voor de duur van een paar maanden stage mocht lopen. Ik kende de buitenkant maar wilde er middenin staan. Ik ben haar nog dankbaar dat ze mij die kans heeft gegeven want ik sta nog elke dag met plezier voor de klas.

Nieuwe mensen zoeken is zo belangrijk

Iedereen weet dat er een schreeuwend tekort is aan docenten. Nieuwe mensen zoeken voor deze job is zo belangrijk. Mensen vertrekken, worden niet opgevolgd, en zo staan we vaak allerhande gaten te vullen om de dagelijkse gang op te lossen. We zouden veel structureler nieuwe mensen binnen te halen. Hoe? Door te vertellen dat het vak naast alles wat je in het nieuws hoort heel veel leuke kanten heeft. En dan is het fantastisch als er naar aanleiding van de Werkbezoekdag er een nieuwe collega uitrolt. Niet per se bij mij op school, maar gewoon ergens in Nederland. En dat ze dat op het VMBO gaat doen maakt voor mij niet uit.

Laat mensen echt in je keuken kijken

Ik kan iedereen die een leuk beroep heeft, aanraden mee te doen aan de Werkbezoekdag. En ook mensen die in een branche werken waar een tekort aan personeel is, zou ik willen aanraden om aan de deuren te openen. Want ik denk dat je mensen alleen maar warm krijgt voor je vak of organisatie, als je ze echt in de keuken laat kijken. En dan zien ze tegelijk jouw enthousiasme en dat geeft een veel reëler beeld. Je kunt denken: het lijkt me heel leuk om de zorg in te gaan. En dan ga je ergens kijken en denk je: oh nee, maar wat zij doen vind ik helemaal niet leuk. Nou, dan kun je het tenminste afstrepen en focussen op wat je wel echt leuk vindt. En voor de mensen die werk zoeken is het sowieso leuk, zien ze ook eens hoe het werkende leven eraan toegaat. Ik denk echt dat dit goed is, feeling houden met dat stukje van de maatschappij als je zelf werkzoekend bent.”

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This