10 Tips

Tips voor het organiseren van de Nationale Werkbezoek Dag.

1. Meld je vóór 1 november aan voor de Nationale Werkbezoek Dag van 20 november 2019. Werkzoekenden kunnen namelijk vanaf 1 november contact opnemen om hun interesse kenbaar te maken. We hebben de ambitie om minimaal 1000 bedrijfsbezoeken tot stand te brengen en daarvoor hebben we jou nodig! Jij bent werkzaam bij een bedrijf of publieke instelling en je vind het leuk om iemand inzicht te geven in je werkzaamheden? Vul dan zo snel mogelijk het formulier in. Deze website is alleen een plek om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, wij matchen niet. In de weken voorafgaand aan de Werkbezoek Dag krijg je vanuit Stichting DeBroekriem nog extra informatie, zodat jij die dag tot een succes kan maken.
2. Bedenk wat je de werkzoekende(n) die dag kan laten zien en hoe je invulling wilt geven aan het programma. Je kan kiezen voor een netwerkgesprek, een korte rondleiding of bijvoorbeeld een bedrijfspresentatie, daar ben je vrij in. Ook beslis je zelf hoe lang het programma duurt, dit kan variëren van een uur tot een hele dag. Spreek bijvoorbeeld af bij welke afdelingen de werkzoekende op bezoek kan komen, of dat de werkzoekende naast het gesprek met jou ook met iemand anders een kop koffie kan drinken om zo echt een beeld van de organisatie of functie te krijgen waar hij of zij nieuwsgierig naar is.
3. Bedenk hoeveel werkzoekenden je zou willen en kunnen uitnodigen bij de organisatie waar jij werkzaam bent. Ook kan je natuurlijk afwachten hoeveel aanmeldingen er per mail binnenkomen en daarop je plan aanpassen. Je beslist zelf of je één, twee of misschien zelfs wel 10 mensen uitnodigt. Indien er te veel aanmeldingen zijn, dan is het netjes om de personen tijdig te informeren waardoor ze misschien een ander werkbezoek kunnen regelen. Het is niet de bedoeling dat je de Werkbezoek Dag enkel inzet om talent te recruiten, we willen juist een gemêleerd gezelschap aan werkzoekenden de kans geven om in gesprek te komen met professionals die werkzaam zijn in de branche waar ze interesse in hebben.
4. De werkzoekende hoeft niet per se een achtergrond te hebben die past bij de kernfuncties van het bedrijf; iemand kan ook op bezoek komen bij bijvoorbeeld de ICT-afdeling, de administratie, de catering enzovoort. Mensen kunnen veel meer en zijn in veel meer geïnteresseerd dan alleen blijkt uit hun vorige baan of laatste opleiding. Natuurlijk kun je als bedrijf desgewenst ook zelf mensen uitnodigen.
5. Maak de verwachtingen duidelijk, intern en naar de werkzoekende toe. Het Nationale Werkbezoek is géén banenmarkt en het bedrijf heeft geen enkele verplichting of wat dan ook. We gebruiken de kracht van sociale netwerken. Het gaat om de ontmoetingen, het herstel van het contact met de arbeidsmarkt voor de werkzoekende, om het versterken van motivatie en zelfvertrouwen en om mogelijke tips en informatie die de werkzoekende kan krijgen.
6. In dat licht: mocht je als werkgever bereid zijn om de werkzoekende een korte presentatie te laten houden of zijn of haar cv in ontvangst te nemen, dan kan dat vanzelfsprekend. Spreek dat dan van tevoren af. Heb je als bedrijf vacatures dan kunnen die onderwerp van gesprek zijn.
7. Spreek af wie de werkzoekende(n) rondleidt bij het werkbezoek: de werknemer die de werkzoekende heeft uitgenodigd of wellicht iemand van de HR-afdeling, OR of vakbond. Als jij je als zzp’er aanmeldt om een werkzoekende een blik te gunnen in jouw werkveld: maak je eigen plan, eventueel samen met andere zzp’ers.
8. Sluit het bezoek goed af, vraag de werkzoekende wat hij van het bezoek vond, wat hij heeft opgestoken. Zorg dat er eventuele bedrijfsdocumentatie voorhanden is, die je zou willen meegeven. Stichting DeBroekriem beheert de website van de Nationale Werkbezoek Dag en ze zullen na afloop ook een vragenlijst sturen om de ervaringen te peilen.
9. Laat via deze site en via de hashtag #werkbezoek op Twitter en LinkedIn weten dat je meedoet en dat jij je vrijwillig inzet zodat we die dag samen tot een succes kunnen maken!
10. Feliciteer jezelf dat je op deze manier een steentje hebt bijgedragen aan de aanpak van het werkloosheidsprobleem waarmee veel mensen kampen!